Újraindul néhány turisztikai célú erdei vasút

Frissítés (2020.05.17.):

A poszt megjelenése óta bejelentették elindulásukat az alábbi kisvasutak is:

  • Szob-Bezinavölgyi
  • Hortobágyi
  • Gemenci
  • Debreceni vidámparki
  • Kemencei (Kemence és Godóvár között, sűrített menetrenddel a pályafelújítás miatt)
  • Mesztegnyői

A pontos menetrendről és közlekedési napokról utazás előtt ajánlott tájékozódni, hiszen a legtöbb vonal nem minden szoksásos üzemnapon, esetleg nem a teljes vonalon vagy a szokásos menetrend szerint közlekedik!

Továbbra sem közlekednek:

  • Debreceni Zsuzsi
  • Királyréti (ezeken a vonalakon felújítás miatt egyébként is vágányzárak lehetnek érvényben)
  • Vál-völgyi (Felcsúti)
  • Csömödéri
  • Nagycenki

Nincs információnk a közlekedésről (tehát valószínűleg nem közlekednek):

  • Kaszó

Az eredeti poszt:

Eddig csak a hivatásforgalmat is ellátó MÁV-START Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút személyszállító-, illetve az erdészeti szállításokat végző Csömödéri Erdei Vasút tehervonatai közlekedtek a járványügyi helyzetre való tekintettel, most azonban öthat kisvasút újraindulását jelentették be az üzemeltető erdőgazdaságok.

45.jpg

Északerdő Zrt.

Május 9. szombattól járnak újra az Északerdő Zrt. erdei vasútjai, amelyek a koronavírus-járvány miatt a Kormány által meghirdetett veszélyhelyzeti rendelkezéseknek megfelelően március 17. óta nem közlekedtek. A májusban megszokotthoz képest egyelőre korlátozott kínálattal várja utasait a két vasút. A lillafüredi vonalon módosított menetrend szerint hétvégén napi hat, hétköznaponként pedig három vonatpár közlekedik Miskolc-Dorottya utcából Lillafüreden át Garadnára. A Pálházai Erdei Vasúton az eredeti menetrend szerint, de csak hétvégeken és ünnepnapokon jár négy járatpár Pálháza és Rostalló között – tájékoztatott Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

Kiemelt figyelmet fordítanak az egészségügyi szabályok szigorú betartására. Kizárólag nyitott kocsik közlekednek, és minden forduló után fokozottan fertőtlenítik azokat. Az eddigieknél több kocsi lesz a szerelvényekben, hogy az előírt másfél méteres védőtávolság biztosítható legyen a külön utazó társaságok között. Utazás közben mindenkinek sállal vagy maszkkal kell eltakarnia az orrát és a száját. Az állomásokon fertőtlenítőszereket is találnak majd az utasok.

Lillafüredi Erdei Vasút

A kisvasút május 9-től érvényes menetrendje:

Pálházi Erdei Vasút

File:Rostalló final station - panoramio.jpg

Fotó: Vladimi Držík, CC-A

A május 9-től érvényes menetrend:

Egererdő Zrt.

Május 15-étől indulnak újra az Egererdőhöz tartozó erdei kisvasutak. A jóval szűkszavúbb tájékoztatás alapján mindhárom (vagy a szalajkaházi mellékvonalat is külön számolva, három és fél) vasút az eredetileg meghirdetett közlekedési napokon és menetrend szerint fog közlekedni és itt is fokozott egészségvédelmi előírások lesznek érvényben.

Szilvásváradi Erdei Vasút

kép

Felsőtárkányi Erdei Vasút

kép

Mátravasút - Gyöngyös-Mátrafüred vonal

A Mátravasút 490 2005 pályaszámú, Gyöngyi nevű gőzmozdonya  Farkasmály-Borpincék és  Pipishegy között fotó

Mátravasút - Gyöngyös-Szalajkaház vonal

Mecsekerdő Zrt.

Almamelléki Erdei Vasút

Forrás: Mecsekerdő FB

Újraindul a Zselici Csühögő is, Almamellék és Sasrét között május 9-től közlekednek a menetrend szerinti vonatok. A vonatokra az előzetes online regisztráció kötelező!

> Almamellékről indul: 10:00, 12:00, 14:00
< Sasrétről indul: 11:00, 13:00, 16:00

Biztonsági intézkedések:

- szájmaszk viselete kötelező!

- csak nyitott szerelvények közlekednek, korlátozott utaslétszámmal

- szerelvényeket és állomásokat rendszeres fertőtlenítjük

- kézfertőtlenítés lehetősége biztosított

- készpénz helyett bankkártya, SZÉP-kártya használata javasolt

 

Kérek mindenkit, hogy ügyeljen utastársaira, tartsa be az előírásokat, és a tömegjelenetek elkerülése érdekében megfontoltan kezdjen kirándulást tervezni a kisvasutakkal! Senki ne szálljon föl a vonatra, ha akkor már nem lehetne az előírt távolságot betartani, mert az új fölszállók felelőssége, hogy a már a vonaton tartózkodó utasok biztonságban érezhessék magukat.