Csapda kerekesszékeseknek és anyukáknak

avagy végre akadálymentesen megközelíthető az aluljáró Pestszentlőrincen!

Mindig hálás téma a MÁV számára épített, de sosem üzemelő liftekről írni. Ezekre egyfelől komoly szüksége lenne a csak kerekesszékkel, vagy nehezen mozgó utasoknak, de a nagyobb bőröndökkel közlekedők is hálásak lennének eme XIX. századi vívmány általánosabb elterjedéséért. A magyar vasúttársaságnak ugyan kötelezettsége lenne az akadálymentes elérés mihamarabbi biztosítása, ám a kiépített liftek számánál csak az üzemelő liftek száma alacsonyabb.

Most viszont itt a nagy csoda, Pestszentlőrinc állomáson ugyanis a vonatról leszállva működő liftbe futottam!

img_20170607_095820.jpg

Ne nézzük az állapotát, a firkákat, a hajléktalanok piszkát, a lift működik! Ráadásul hétvégén és most a nyári szünetben már akadálymentes, alacsonypadlós FLIRT motorvonatok szállítják az utasokat, így egyre inkább lehet is számítani a liftet igénybevenni szándékozó utasra.

A 415 080 pályaszámú FLIRT Szemeretelep és Pestszentlőrinc között az úgynevezett Kőhídnál

Érkezik tehát a kerekesszékes vagy babakocsis utas, boldogan és könnyen leszáll az alacsonypadlós motorvonatról, begurul a liftbe, nagy levegővétel mellett leereszkedik az aluljáróba, és boldogan átgurul a vágány alatt! Minden szép és jó, rózsaszín és virágokkal teleültetett! Aztán BAMM.

img_20170607_095837.jpg

BAMM, az aluljáróból az állomás előtti térre vezető lift viszont nem működik. És nem ezen az egy napon nem, hanem az elmúlt három hónapban egyszer sem, amikor arra jártam. Köszönjük, Ibolya!