Hol kisvonatozzunk karácsonyig?

Aki igazi rajongója az erdei vasutaknak, az télen sem akar kimaradni az élményből, különösen, hogy az erdők télen is tartogatnak szépséget. Jobban átláthatóak, bátrabbak a vadállatok, így könnyebb észrevenni őket, egy kis dér vagy hó pedig egészen fantasztikussá teheti az utazást.

Érthető azonban az is, hogy ebben az időjárásban nagyobb kirándulásra kevesen veszik rá magukat, ezért sok erdei vasúton, főleg a kisebbeken, téli üzemszünetet tartanak, hazánk legmagasabban fekvő vasútvonalán, a Szob-Nagybörzsöny közötti kisvasúton pedig néha még üzemi menetek számára is nehezen járhatóvá válik a pálya télen, érthető, hogy néhány utasért sok helyütt nem nyitnak ki.

Egész évben közlekedő kisvasutak

A legegyszerűbb választás a kisvasútszomj elűzésére a minden évszakban közlekedő, nagyforgalmú kisvasutak egyike. Ezek egy része csak hétvégén, másik része akár minden nap közlekedik.

Balatonfenyves

A MÁV-START Zrt. keskeny nyomközű vasútja közszolgáltatást végez, így az év minden napján közlekedik, ráadásul a nagyvasúttal megegyező (igen kedvező) díjszabással. A december 2-3.-i hétvégén Mikulásvonatok is közlekednek Imremajorba, programokkal, ezekről további információ a MÁV Csoport honlapján található: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/mikulas-kisvonatozas-balatonfenyves-es-imremajor-kozott . A vonatok előzetes regisztrációval, különleges díjszabással vehetők igénybe.

Mk48-assal vontatott szerelvény Imremajor előtt. További képek

Gyermekvasút, Budapest

Természetesen téli kisvasutazásra Budapesten is nyílik lehetőség, hétfő kivételével minden nap üzemel a Gyermekvasút, Balatonfenyvestől eltérően hegyvidéken, ahol idén egyszer már havazott is, így jók az esélyek újabb téli élményekre. Ők is készülnek különleges Mikulásvonatokkal, ám a cikk írásának idején a jegyek már mind elfogytak. Ettől függetlenül jó választás lehet télen is egy kisvonatozás a Budai-hegyekben a menetrend szerinti járatokkal.

Nosztalgia motorkocsi a hóban. További képek

Lillafüred

A Miskolcról kiinduló erdei vasút a viaduktjaival talán az egyik legvadregényesebb kisvasutunk, a környékén számtalan programlehetőséget is kínál: sétálhatunk a Hámori-tó partján, megnézhetjük az őskohót, a kis és a nagy kohászati kiállítást (az Alsóhármorban található, a Műszaki és Közlekedési Múzeum által fenntartott nagyobb, illetve az őskohó melletti kisebb kiállítás fiús szülőknek tuti befektetés a nagyobbik mindenképp: számtalan makett, modell és mindenféle izgalmas tárgyak órákra is le tudnák kötni a gyerekeket, de akár a technika iránt érdeklődő középiskolásokat is - csütörtöktől szombatig, 10-16 óra között tart nyitva), de látványos a télen rendszeresen befagyó lillafüredi vízesés is. A csak hétvégén közlekedő menetrend szerinti vonatokat sok és látványos, minden nap közlekedő, meseprogrammal színesített Mikulásvonat egészíti ki.

A kisvasúton számos, vasútbarátoknak szóló program is van, mellékvonali különvonatok, fotósvonatok, illetve, mint itt: fotótehervonat is közlekedett már. További képek

Királyrét

Szintén csak hétvégén közlekedik a budapestiek közötti legnépszerűbb vidéki kisvasút - itt tartom fontosnak megjegyezni, hogy sok másik kisvasút sokkal inkább "erdei", szebb, érdekesebb, aki még nem járt máshol, mint Királyréten és a Gyermekvasúton, nagyon sokat veszít! Szóval nyáron utazzanak el Almamellékre, Pálházára, vagy Kemencére! Télen viszont állócsillag, sőt, sokáig munkanapokon is közlekedett a Kismaros és Királyrét közötti kisvonat, persze többnyire nem nagy kihasználtsággal. Hétvégén azonban más a helyzet, kétórás, a nagyvasúthoz is igazodó, ütemes menetrend szerint közlekednek, mostanában Tóbi motorkocsi gyengélkedése miatt mozdonyvontatással a téli szerelvények. December másodika és nyolcadika között több napra is vannak még helyek a Mikulásvonatokon, tehát ide még meg lehet szervezni az elutazást.

Téli hangulat Börzsönyliget közelében. További képek

Felcsút

Szintén egész évben közlekedik a sokak által részben jogosan, de részben méltatlanul Or-Bahn néven emlegetett kisvasút, bár egyre csökkenő számú üzemnappal, de egyelőre logikus rendszer szerint. A kisvasutak igazi hazája az Északi-Középhegység és a Dunántúli-Dombság, a Balatontól északra mindössze két kisvasút található, ezekből Felcsút a komolyabb üzem. A menetrendi vonatok hétvégén 10:00 és 15:35 között, kényelmes időpontokban, kellően sűrűn közlekednek, autentikus, nyíregyházi MÁV festésű (és az ottani, szünetelő kisvasútról is származó) kisvasúti mozdonnyal és kocsikkal. December 1-3. között, péntektől vasárnapig járnak a Mikulásvonataik is, bábszínházzal, kézműves programokkal, stb.-vel kiegészítve. Aki még nem próbálta, adjon egy esélyt ennek a kedves, változatos, de szerencsétlen csillagzat alatt született kisvasútnak!

Igazi fővonali hangulat Felcsúton. További képek

További Mikulásvonatok

Jópár kisvasúton más nincs menetrend szerinti forgalom, de nem szeretnék a téli ünnepek alatt sem cserben hagyni utasaikat, ezért közlekednek alkalmi különvonatok vagy Mikulásvonatok. Ezeket szedem itt össze.

Debrecen

Debrecen a kisvasutak városa, Márianosztra mellett az egyetlen település, ahol két kisvasút is található. Itt ezek ráadásul fizikailag össze sem kapcsolódnak! A vidámparki kisvasút a Vidámpark nyitvatartási idejében üzemel, ezt ha valaki tudja, írja meg, mivel a honalp "Nyitvatartás" menüpontjában erre vonatkozó információ nincs. A Hármashegyaljára közlekedő, jóval hosszabb "Zsuzsi" kisvasút menetrend szerint pályafelújítás miatt augusztusig nem fog közlekedni, azonban december 2-3-án Mikulásvonatok közlekednek majd.

Múltidéző fotós tehervonat a Zsuzsi-vasúton. További képek

Kemence

Az önkéntesek által működtetett, vad de mégis csodálatos környezetben futó kisvasúton is nagyon nehéz téli körülmények között közlekedni. Kemence szélén a víkendházak miatt rengeteg útátjáró van, amik befagyhatnak, ezeket ki kell csákányozni; fentebb, a hűs völgyben gyakori a magas hó, de erre is van megfelelő, forgó kefés hóeltakarító eszköz (amit Hófehérke után neveztek el), így bár az állandó üzemre a kis számú, és emiatt új, bevállalós társakat mindig kereső csapat nem vállalkozhat, természetesen Mikulásvonatokat közlekedtet. A Télapóval kizárólag december 2-án, szombaton lehet találkozni.

Őszi tájban a Múzeumvasút vonata. További képek

Mátravasút Gyöngyös

Pár éve a Mátravasút még egész évben közlekedett, a meleg hónapokban ütemes menetrend szerint mindkét vonalon. Idén már a mátrafüredi, kevésbé erdőbéli ágon is csak különvonatok közlekednek télen, idén december 2, 3, 5, 6-án indulnak a Mikulásvonatok, naponta többször. Előzetes regisztráció itt is szükséges.

A télen egyáltalán nem üzemelő szalajkaházi ágon veszi vizet Gyöngyi gőzös, aki újabban szintén többet kell pihenjen a szokásosnál. További képek a mátrafüredi és szalajkaházi vonalakról

Transzbörzsöny

A transzbörzsönyi kisvasútnak az alsó szakaszán, Szob és Márianosztra között fog Mikulásvonat közlekedni december 2-3-án.

További képek

Szilvásvárad

Hazánk legrövidebb erdei vasútja egyben a Gyermekvasút után a legforgalmasabb is. Bár menetrend szerint csak tavasztól őszig közlekedik, december 5-én és 6-án utazhatunk a Mikulásvonataikkal.

A világ egyik legkorszerűbb dízelmozdonyát rejti a múlt századi Rába kasztni: ez a gép ugyanis hibrid, dízel és akkumulátoros üzemre is alkalmas mozdony, ami a hosszú és meredek visszaereszkedésben termelt energiát hegymenetben újra fölhasználja. További képek a kisvasútról

Felsőtárkány

Számomra a vasutak egyik legszebb típusa a patakok, folyók mély völgyeiben kanyargó vaspálya, és Felsőtárkány a legszebb ilyen vasút Magyarországon. Télen menetrend szerint nem közlekedik, de az Egertől öt perc autózásra található kisvasúton december másodikán, harmadikán, ötödikén és hatodikán is közlekedik a Mikulásvonat, ahol az utasok, ha visznek répát vagy almát magukkal, még a varróházi vadaspark állatait is megetethetik. Ha az Északi-Középhegységben élőként már minden más kisvasutat kipróbáltunk, feltétlenül el kell menni Felsőtárkányba is, mert rövidsége ellenére lenyűgöző!

További képek

Kaszó

A Honvédelmi Minisztérium által üzemeltetett, és pályaállapotok miatt mostanság csak Baláta-tóig közlekedő kisvasútján is lesz Mikulásvonat december 6-án. Itt kiegészítő programokról nincs információ.

Almamellék

December 6-án, valamint 9-10-én Almamellék is Mikulásjárattal készül, valamint kétórás kézműves foglalkozással. Természetesen regisztráció itt is szükséges.

Hortobágy

December másodikán és harmadikán érkezik a "Zöld Miklulás" a halastavi kisvasútra.

Gemenc

December 3-án érkezik a Mikulás Gemencre, zenés műsorral és rajzversennyel kiegészítve.

gemenc-001r3.jpg

Ha ez nem volt elég...

Természetesen bőven van még merre vonatozni, ha valakinek ehhez van kedve, nem csak kisvasúton, de normál nyomtávolságon, vagy éppen külföldön is, igencsak jó árakon. Apátság és sörfőzde Zircen? Forralt bor Badacsonyban? Tátratea? Marhapörkölt a nógrádi Vár vendéglőben? Élményvonatozás Ausztriába? Sok lehetőség van még.

Győr-Veszprém

Vác-Balassagyarmat

Magas-Tátra

Az Észak-Balatoni vasút

Sok Nohabbal utazhatunk december 30-án az Északi-, vagy a Déli-parton

Semmering

Január végén a MÁV Nosztalgia közvetlen vonatával is

Kellems vonatozást kívánok a téli időszakban is mindenkinek!