Őszi vonatozások

Az ősz eleje a blogokon az őszi tájat bemutató fotókról szól, ebben nem szeretnék lemaradni én sem, ezért teszek közzé egy válogatást kedvenc őszi fotóimból és úticéljaimról.

Egy szép erdei kirándulás

Magyarországon nem csak kisvasutakon tehetünk kirándulást gyönyörű erdőségekben, ráadásul ezekkel a vasutakkal sok kiváló kirándulócélpont is elérhető, mindenki gyakorlattól és korosztálytól függően találhat érdekes túraélményeket.

Egyik legszebb vasútvonalunk a 75-ös számú Vác - Diósjenő - Drégelypalánk - Balassagyarmat, aminek Magyarkút és Berkenye közötti patakvölgyi, néhol szurdokos szakaszán pár hét múlva elképesztő színorgiában lehet részünk a kis Bzmot motorkocsi ablakán kitekintve.

A Börzsöny jópár magas hegycsúcsában gyönyörködhetünk a vonatablakból de a legszebb látvány mindenképp a drégelyi várból nyílik. Ha ide szeretnénk fölmászni, legkényelmesebben ezt az október végéig üzemelő Sáferkút megállótól tehetjük meg, a téli időszakban Drégelyvártól azért hosszabb kirándulásra van szükségünk.

Nógrádban a vár és más helyi nevezetességek megtekintése után kellemesen megebédelhetünk az olcsóbb, de nagyon finom, házias konyhájú Vár Vendéglőben, vagy valamelyik drágább fogadóban.

Veszprémből mindenképp érdemes fölvonatozni a Rátóti viaduktokon és a Cuha-szurdokon át Vinyére, ahol a völgyben rövid, de annál szebb kirándulásra nyílik lehetőségünk. A patakátkelésekhez mindenképp vízálló bakancsra lesz szükségünk! Akik hosszabb túrára vágnyak, Porva-Csesznekről elgyalagolhatnak a Cseszneki várig, de az Alpin Sportklub jóvoltából (kizárólag előzetes egyeztetéssel és természetvédelmi engedély birtokában) akár Via Ferrata útvonalon is végigmehetünk.

Élményvonatozás

Az ősz kiváló alkalom egy érdekes vasúton való utazásra, amit sokféle más programmal vagy egy jó ebéddel is össze lehet kötni. Az én programjavaslatom mindenképp Szentendre és a Skanzen, azon belül is a Skanzenvasút, amivel ha nem is utazunk - hiszen a Skanzen könnyedén végigsétálható - a két világháború között épült és Skanzenvonatként menetrend szerint közlekedő Ganz motorkocsi látványa biztosan minden vasútrajongó szívét megdobogtatja.

A Skanzenvasút leglátványosabb pontja kétség kívül a két csúcsfordító közötti szakasz a sorompóval, a szélmalommal, és alkalmanként a malomkővel egyensúlyozó Kinizsi Pállal

A Skanzenvonat a Mezőhegyes vasútállomását mintázó látogatóközponttól indul, de elhalad a ma a múzeológusok által használt régi fogadóépület mellett is. Az állomáson tárolják a tartalék motorkocsit és itt zajlik a karbantartása is.

 

Egyszerű és közismert őszi vonatozási program a Gyermekvasút is.

Idén ősszel is legtöbbször Mk45-ös mozdonyokkal utazhatunk...

...a lillafüredi motorkocsi helyett viszont hétvégéken gőzmozdony vontatta nosztalgia-vonatok közlekednek!

Erdei vasutak

A legtöbb erdei vasút is közlekedik még ősszel, részletes menetrendjükről a kisvasut.hu weblapon tájékozódhatunk.

Kiváló, bár hosszú utazást jelent a Transzbörzsönyi Erdei Vasút. Az autósoknak javasolt Márianosztra és Nagybörzsöny között utazni, amivel időt és pénzt spórolhatnak.

Szintén a Börzsönyben vár az önkéntesek által üzemeltetett Kemencei Erdei Múzeumvasút.

Az igazi hegyek

Az ősz a magashegységekben, alpesi régiókban is csodálatos, a cikk végén ezekről a helyekről mutatok pár - remélem kedvcsináló - fotót.

Közép-Szlovákiában több gyönyörű mellékvonal is van, ezek egyike a Privigye - Felsőstubnya (Prievidza - Horná Stubňa)

Több viadukt és egy alagút is tarkítja az utazást Tiszolc és Breznóbánya között (Tisovec - Brezno)

Sokak szerint a Felvidék legszebb vonala a Besztercebánya és Margitfalva közötti (Banská Bystrica - Margecany)

Könnyen elérhető az ausztriai Semmering Vasút, ahol ilyenkor már a vöröses levelek és a sárgásra fakult vörösfenyők uralják a tájat. A háttérben Schottwien vára. (Gloggnitz - Mürzzuschlag)

Railjettel is utazhatunk, de a többször megálló személyvonattal közelebb kerülhetünk a látványhoz.

Sose tudom megunni a Magas-Tátrát

Tehervonat Szlovéniában, Divaca és Koper között

További érdekességek

Az ősz a Mátrában is fantasztikus, kár, hogy menetrend szerinti vonatból nem lehet élvezni!

Az ősz a vasúton a cukorrépa-kampány ideje, sok vasútvonal csak ilyenkor lát tehervonatot. A fotó Jászdózsa közelében készült.

Sztrecsnó vára

Napkelte Tyndall-jelenséggel

További őszi képeimet itt találod