Baleset a Frankel Leó úton

Baleset volt a Frankel Leó úton, ami sajnos nem meglepetés, mindennapos. Valahogy itthon nem tudják az autósok értelmezni azt, hogy a síneken villamos közlekedik, akár az út közepén, akár a szélén, akár úgy, hogy a síneken az autósok is haladhatnak, mindegy. Ez egyszerűen a magyarnak nem megy.

img_20161201_190245.jpg

A helyszínelés nemrég fejeződött be, de részleteket nem tudok. A suv jobb oldala erősen zúzott, egy fürdővendég francia szerint előzés után kapta el a villamos (kicsit meglepődött, mikor franciául kérdezősködtem). A lenti képen látszik, hogy az előzés megkezdésekor az még biztos tilos volt (süvegek vagy záróvonal):

img_20161201_190404.jpg

Nem dőlt még el, ki volt a hibás, de én nem a hivatásosra tippelnék. Néhány ezer embernek elég komoly késést okozhatott egy ember türelmetlensége, és míg a BKV kárait megtérítik, mi, utasok "vis maior" áldozatai vagyunk. Ez egy személyes vélemény, de szerintem ideje lenne felelősséget vállalni a közösségi közlekedésért. 

Utastájékoztatás

A baleset tipikus, de az utastájékoztatási helyzetet nem sok cikk értékelte még. Az egyik, ami nyílvánvaló gond, hogy a villamos kizárt megállóiban (Zsigmond tér, Kolosy tér) csak az arra sétáló többi utas figyelmezteti a várakozókat, hogy fölöslegesen várakoznak.

Ami nekem izgalmas volt, hogy a Kalefen várakozva a mobilos Futár app írta, hogy két villamos fog egy percen belül jönni, az első a Lukács fürdőig, a második a Bécsi útig közlekedik. Ilyen néha van, menetrendi okokból néha visszafordul egy-egy kocsi. A másodikra szálltam. A Lukácsnál viszont arról is leszállítottak, nyílván a baleset miatt. De az első kocsi utasai sem jártak jobban: ők a kijelzőket nézték, de az is a Bécsi utat hirdette. Ha viszont már tíz percre előre tudták, hogy itt nem lesz végigutazás, igazán jelezhették volna. De úgy tűnik, a BKV-BKK-nál ez senkit nem érdekel.