BKV sztrájk alatt menjünk vonattal!

...kivéve, ha a vonat sem jár.

Április második felében jön a BKV sztrájk, de ez nagyon sok ember életét nem fogja befolyásolni, mivel vagy csak járatritkítással jár (de a korábbi sztrájok tapasztalatai alapján ilyenkor kevesebben tömegközlekednek, így nem lesz nagy tömeg), vagy pedig este hat után kezdődik csak, akkor viszont teljes lesz. Ez azokat érinti nyílván a legrosszabbul, akiknek a munkaideje a sztráj kezdete után ér véget. Ők egyrészt a szolgáltatószektor délutánosai, másrészt jópár multicégnél is este hatig tart a munkaidő.

Jó ötlet lehet vonattal utazni ekkor, nézzük, milyen viszonylatokat kínál a budapesti S-Bahn hálózat! Mivel már a HÉV is MÁV, így számos vonalon közlekedhetünk vonattal, persze elég komoly rágyaloglási távolságok mellett de azért a város nagyrészébe eljuthatunk.

sbahn.png

Aki ritkán utazik vonattal, az azért nézze meg a menetrendeket, hiszen járnak ezeken a vonalakon zónázók, illetve pótjegyköteles gyors- és ic-vonatok is! Érdemes a MÁV Vonatinfó alkalmazását letölteni okostelefonra.

Az utóbbi évek nagy fejlesztése, ami különösen hasznos lesz sokaknak a sztrájk alatt, az a Kőbánya-Kispest és Kelenföld között közlekedő, összességében félórás ütemet adó székesfehérvári és tárnoki vonatok beindítása.

Mi van, ha nem jár a vonat?

Ugyanakkor a fél várost lefedő vonatok közül a nap utolsó három vonata nem fog közlekedni a Nyugati pályaudvar és Esztergom között a vasútvonal villamosítási munkái miatt. A vonatpótló autóbuszok viszont csak az Árpád-híd autóbuszállomástól indulnak, így a Nyugati és az Árpád híd között sem a BKV, sem a MÁV nem biztosítja a vonatok helyett az eljutást. Azért ebben az esetben a MÁV megpróbálhatná a vonatpótló autóbuszokat a vonatok eredeti viszonylatán, a Nyugati pályaudvartól közlekedtetni.